Як вибрати паркетну дошку?

Як вибрати паркетну дошку?

Як вибрати ‪#‎паркетну_дошку‬ - критерії та параметри, які необхідно враховувати
Здавалося б, паркетну дошку підібрати зовсім нескладно. Досить зробити вибір матеріал і візерунок, і справа зроблена. Але ні - виявляється, потрібно хоч трохи розбиратися у властивостях дерева. Адже різні фірми виробляють дуже схожі зовні дошки паркету, характеристики яких можуть істотно відрізнятися. Отже,‪#‎паркетна_дошка‬ як вибрати її правильно, якого виробника віддати перевагу, на що звертати увагу, про все по порядку.

Зміст:
1. З чого і як роблять паркетну дошку
2. Різноманіття паркетних дошок їх види та селекція
3. Як вибрати паркет, щоб він і очей радував, і служив довго
4. Особливості які потрібно враховувати при виборі кольору паркетної дошки
5. На що необхідно звертати увагу при виборі паркетної дошки
6. Показники якості паркетної дошки, які не побачиш але знати про них потрібно

1 - З чого і як роблять паркетну дошку
Дане підлогове покриття - багатошарове. Зовнішнім шаром служить досить ефектна деревина цінних порід. Її трохи - це всього лише пластинка шпону. Щоб красиве дерево не стиралася, його покривають зверху лаком або спеціальним паркетним маслом.

Щоб підлога не деформувався при зміні температурно-вологісних умов, внутрішній шар дошки паркету роблять з HDF плит (рідко), або з дошок (ламелей), виготовлених з недорогої деревини. Причому цей прошарок, що включає в себе замки, розташована перпендикулярно оздоблювального шпону. Щоб паркет не прогинався і придбав потрібну жорсткість, додають ще один - виворітний шар.

Малюнок - №1

Ну, а тепер розглянемо, з яких етапів складається процес виготовлення паркету.
• Насамперед потрібно підібрати відповідні за розміром дошки з дерева цінних порід. На них не повинно бути дефектів. Відібраний матеріал слід добре просушити, а потім розпиляти на шматки потрібної довжини і ширини. Отримані однакові дошки шліфують і сортують, перевіряючи відповідність заданим параметрам.
• Приступають до виготовлення нижнього та центрального шарів паркетної дошки. Для них використовується більш дешева деревина. Беруть обрізні дошки, розпилюючи їх на ламелі потрібного розміру. З них же роблять і пластини шпони. Далі матеріал слід висушити.
• Залишається тільки зібрати весь цей «листковий пиріг». Спочатку приклеюють до середнього шару оздоблювальний. Як вже говорилося, ламелі розташовують перпендикулярно декоративному шпону. Після висихання клею приклеюють до центрального шару підставу.
• Останній етап - вирізання замкових з'єднань у внутрішній частині кожної паркетини. Для цього застосовується фрезерний верстат.
Якщо внутрішня частина дошки паркету зроблена не з дерева, а з HDF, то особливих відмінностей в технології її виготовлення немає. До щільної HDF плити приклеюється спочатку шпон з цінних порід дерева, а потім - підстава, що не дає паркету прогинатися.

2 - Різноманіття паркетних дошок їх види та селекція/

Вирішуючи, яку вибрати паркетну дошку, непогано буде знати, якими бувають її різновиди. Перерахуємо їх.

‪#‎Дошка_паркетна‬ одно-смугова - її оздоблювальний шар являє собою цілісне полотно. Візерунок деревини проявляється найбільш красиво і чітко. Малюнок №2 
- Дошка паркетна дво-смугова - верхній шар складається з двох ламелей, ретельно підігнаних. По довжині вони можуть розділятися на 2 або 3 частини. Малюнок №3
- Дошка паркетна трьох-смугова - 3 ряди ламелей в ній розташовані паралельно. Вони зміщені по довжині, і в результаті виходить характерний малюнок - палубний, плетінка або ялинка. Малюнок №4
- Дошка паркетна чотирьох-смугова - робиться за тим же принципом, тільки ламелей в верхньому шарі вже 4. Малюнок №5
- Дошка паркетна багатосмугова - верхній її шар являє собою багатобарвний візерунок з маленьких планок. Дуже декоративна.

2.1 - Селекція паркетної дошки є сортування верхнього її шару за такими показниками як:

• Метод розпилювання;
• число сучків на деревині, їх величина;
• під яким кутом розташовані деревні волокна;
• чи є заболонь, а якщо є, то її розміри;
• колір поверхні.

У кожного виробника свої вимоги до селекції. Втім, є достатня кількість і загальних параметрів сортування. Зокрема, спосіб, яким розпилюють деревину для верхнього оздоблювального шару.
Способи розпилу. Малюнок №6
Існує два способи розпилу - радіальний і тангенціальний.
- Розпил радіального типу - це розрізання стовбура дерева по лінії, що проходить через його серцевину. При такому способі дошка по всій довжині має однорідну текстуру і забарвлення. Її волокна паралельні річним кільцям дерева, в результаті відстань між цими кільцями дуже маленьке. При радіальному способі деревина всихає і розбухає в два рази менше, ніж при тангенціальному. Але при цьому виходить чимало відходів і шлюбу, а дошка в результаті виходить недешевої. 
- Розпил тангенціального типу характеризується тим, що лінії розрізу не проходять через центр стовбура і стосуються річних кілець. В результаті поверхня дошки має яскравий і цікавий малюнок, на якому виразно проступають ці кільця. Ціна такої дошки нижче, так як відбраковується зовсім небагато. Але технічні характеристики її поступаються радіальної дошці. 
- Розпил змішаного типу - це спосіб, при якому комбінуються і радіальний, і тангенціальний розпили. 
Класифікація верхнього шару паркетної дошки

Радіал селект.

Він вважається найвищим сортом паркету. Текстура його рівномірна, абсолютно не спостерігається променів серцеподібної форми. Деревина не містить жодного сучка і дефекту. Заболоні також не спостерігається. За ГОСТ 862.1-85 таке дерево відповідає категорії А.
Однак виглядає поверхню такого паркету не дуже оригінально, навіть можна сказати - надто просто. Візерунок його нехитрий, колірних відтінків небагато. Тому для паркетної дошки подібну деревину використовують рідко. З неї роблять, як правило, щитової паркет. 
Малюнок №7.

Селект.

Інша назва цього сорту паркету - стандарт. Він також належить до вищої категорії. Натуральний малюнок у нього більш чіткий, а плавні і ніжні переходи від тону до тону - глибше, ніж при попередньому розпилі. Дефекти деревини, такі, як сучки і подряпини, неприпустимі. Не повинно бути і заболоні. За характеристиками, відповідно до Держстандарту 862.1-85, це дерево також відповідає категорії А. 
Малюнок №8.

Натур.

Розпил у даного сорту паркету є змішаним. Тобто в ньому присутні дошки, розпиляні як радіальним, так і тангенціальним способом. Незважаючи на те, що цей паркет відноситься до вищого сорту, в ньому можуть зустрічатися маленькі (не більше 2 мм) сучки, а також прожилки, серцеподібні промені і заболонь. Малюнок натурального дерева проявляється дуже яскраво, перепади відтінків добре видно. Кожен виробник вказує своє допустима кількість таких дефектів.
Малюнок №9.

Рустик.

У даному сорті паркету, друга назва якого - кантрі, також є дошки, розпиляні обома способами. Гарний натуральний малюнок дуже добре проглядається, переходи від тону до тону вельми ефектні. Що стосується якості, то тут можуть бути і заболонь, і дрібні пошкодження деревини, і прожилки, і волокна, розташовані похило. Суки, навіть досить великі, цілком припустимі, як і серцеподібні промені. Деревина, по ГОСТу 862.1-85,відповідає категорії Б. Кількість допустимих дефектів визначає виробник. 
Малюнок № 10.

Економ.

Друга назва цього сорту паркету - Робуст. Втім, вже і по першої назви стає ясно, що це найдешевший сорт. Тут немає суворої норми розпилу. У цьому паркеті можуть бути присутніми дошки, розпиляні будь-яким із способів, причому в будь-якому співвідношенні. Завод-виробник сам визначає, скільки в деревині може бути шпарин, сучків, променів серцеподібної форми. Цілком допускаються заболонь, похилі волокна і прожилки.

3 - Як вибрати паркет, щоб він і очей радував, і служив довго
Вибираємо практичний декор

Часто при виборі паркетної дошки господарі квартири в першу чергу звертають увагу на зовнішній вигляд. Однак це не завжди вірно з практичної точки зору, особливо якщо купується‪#‎дошка_темного_кольору‬. Вона виглядає, без сумніву, розкішно та вишукано. Але доглядати за таким покриттям підлоги треба дуже ретельно - він не потерпить недбалого поводження. Треба зауважити, що самим «ніжним» і зовсім непрактичним є темний одноколірний паркет з блискучою лакової поверхнею. Якщо його подряпати (а це все одно станеться рано чи пізно), то некрасиві білі смуги будуть дуже помітні.

Тому, якщо вашою мрією є неодмінно паркет темних відтінків, то зупиніть свій вибір на матовому лаку. Підійде і масляне покриття. Не так помітні будуть подряпини і на паркеті, поверхня якого має двоколірний контрастний візерунок. Це може бути або‪#‎брашованна_дошка‬ двох кольорів, або ‪#‎екзотичне_темне_дерево‬ без ефекту тонування. Адже якщо ‪#‎підлогове_покриття‬ має перепади відтінків кольорів, то дрібні пошкодження і пил не так кидаються в очі.

3.1 Лаковане або масляне покриття?

Суворого правила в цьому випадку немає. Але більш практично світлу паркетну дошку лакувати, а темну - покрити масляною сумішшю або воском.

3.2 Термообробка

Термообробка - процес при якому деревину нагрівають до порядку 185 0С, це надає паркетній дошці велику стабільність і забезпечує глибоке фарбування. Надалі на такій дошці можуть бути не так видно подряпини. Однак деякі породи деревини, оброблені таким способом, в подальшому можуть вицвітати під дією світла, які саме дивіться у таблиці в низу цього матеріалу.

3.3 Брашування

Такий обробці в основному піддають ‪#‎дубовий_паркет‬. При брошуванні по зовнішньому шару дошки проходяться спеціальними щітками. В результаті видаляються м'які дерев'яні волокна, а поверхня набуває рельєфність. Завдяки цьому відмінно маскуються які з'явилися на паркеті ненароком подряпини або вм'ятини. Догляд за ним не представляє ніякої складності, скупчення бруду в невеликих рельєфних поглибленнях не утворюється. 
Босоніж по такій підлозі пройтися приємно - він теплий на дотик, скалок від дерева на ньому не буває.

3.4 Три смуги або одна?

Найчастіше доводиться вирішувати, яку паркетну дошку краще вибрати - одно-смугова або трех-смугову. Залежить вибір від того, скільки вільного місця є в кімнаті. Потрібно враховувати, що частина приміщення буде зайнята меблями - цю площу в розрахунок не беремо. Таким чином, якщо вільний простір підлоги невелика, краще зупинитися на трех-смуговій паркетній дошці.

Якщо все ж таки хочеться вибрати для маленької кімнати одно-смуговий паркет вищого сорту, то придбайте невеликі дошки. Наприклад, від виробників Coswick, Barlinek або Panaget. Треба зауважити, що ‪#‎одно_смугова_паркетна_дошка‬ не так схильна до деформації, як три-смугова. Адже навіть якщо середній її шар змінює свої розміри при несприятливих умовах, верхнє цілісне полотно не дозволить дошці деформуватися.

3.5 Тип і покоління замкової системи

Не настільки важливо, якого покоління замок стоїть на паркетної дошки. Плюсом сучасних 5G-замків, що мають пластикові вставки, є лише швидкість збірки. Але ніяк не може бути визначальним фактором те, що підлога збирається за пару годин замість чотирьох. А ось фахівці з укладання паркету оцінюють свою роботу виходячи з того, який тип замку збирають.

3.6 Сумісність паркетної дошки з теплими підлогами

Щодо сумісності з теплими підлогами можна сказати, що немає ідеальної для них паркетної дошки. Всі виробники дерев'яних підлогових покриттів стверджують одне: що не можна поєднувати з підлогою, що обігрівається породи дерева, котрі добре вбирають вологу. Зокрема, це клен, бук, ятоба (бразильська вишня) і ще кілька екзотичних порід.

3.7 Залежність якості дошки від твердості верхнього шару деревини

Якість паркетної дошки майже не залежить від твердості деревини, з якої вона виготовлена. Адже якщо ходити по паркету на гострих «шпильках», то сліди залишаться в будь-якому випадку. До речі, червоне дерево та інші екзотичні породи, що володіють високою щільністю, можуть використовуватися тільки в тих приміщеннях, де температура і вологість досить стабільні.

4 - Особливості які потрібно враховувати при виборі кольору паркетної дошки

Ні в інтернеті, ні в каталозі ви не зможете точно з'ясувати, який саме колір має паркетна дошка. Адже сфотографована вона різними фотокамерами, а також при різних умовах освітленості. Крім того, і монітор комп'ютера може спотворювати кольори. Тому тільки похід в магазин допоможе правильно підібрати потрібний відтінок.

Вибирати паркет найкраще в світлий час доби, щоб холодне світло від люмінесцентних ламп не спотворити картину. Адже вдома ми, як правило, використовуємо лампи з теплим світлом, що нагадує природне сонячне.
І ще одна порада, як правильно вибрати паркетну дошку в магазині. Потрібно укласти її на підлогу, щоб світло з вікна падало на неї так само, як це буде в квартирі.

Дошка великого формату в жодного виробника не підбирається по розпилу. Тому в паркеті, виконаному з деревини одного виду, буде природна текстура. Так що не намагайтеся шукати особливо гарний візерунок дубового паркету, перебираючи продукцію різних фірм.

Що стосується сортів паркетної дошки, то у різних виробників вони можуть відрізнятися. В основному застосовується сорт Натур, в якому є певна кількість дефектів. Цю деревину з великими сучками використовують для паркету темних відтінків який буде тонуватися. Світлий паркет роблять із сировини вищої якості тому як там сучки будуть занадто кидатися в очі.

Вибираючи паркетну дошку, майте на увазі, що і в одній партії відтінки дерева можуть дещо відрізнятися. Адже навіть дошки, зроблені з одного і того ж стовбура дерева, все одно мають невеликі відмінності за кольором. Особливо помітна різниця у відтінках у червоного дерева. Згладжує колірні відмінності така операція, як тонування. Але навіть після нього відтінки будуть дещо відрізнятися. До речі, тонування двох різних партій паркету також може давати різні результати. 
Деревина, не піддана тонування, буде добре поєднуватися з меблями, плінтусами і дверними коробками. Крім того, відновити її простіше, ніж тоноване дерево.

5 - На що необхідно звертати увагу при покупці паркетної дошки

На вітрині зазвичай або виставлені окремі планки, або з них зібрані щити. Планка хороша тим, що дозволяє розглянути матеріал з усіх боків, оцінивши його технічні характеристики. А на щиті можна побачити стик і то, як поєднуються між собою відтінки окремих планок. Тільки треба пам'ятати, що щити зазвичай підбираються - планки низької якості або непривабливі зовні просто відрізують або не беруть для створення щита.
Тому, вирішуючи, як вибрати виробника паркетної дошки, подивіться різні моделі. Саме так ви об'єктивно оціните якість продукції даної фірми. Адже технологічна лінія у всіх моделей одна і та ж - недоліки, якщо вони є, проявлять себе рано чи пізно.

Важливо, щоб деревина, з якої зроблений ‪#‎паркет‬, була правильно просушена. Цей процес не можна назвати швидким. Тому дешева паркетна дошка часто буває недосушеною - надто поспішають отримати прибуток її виробники. Спеціаліст зуміє по звуку (характерному хрускоту) визначити, наскільки сухий є дошка. Ну, а якщо такого досвіду немає, чи можливо визначити, що паркет зроблений з сирої деревини? Існує кілька прийомів - перерахуємо їх.
• У три-смугової дошки ламелі не повинні виступати - її поверхня повинна бути рівна і гладка. Втім, для порід дерева, добре всмоктують вологу, робиться виняток. Це, наприклад, ятоба, береза, вишня, клен, бук. Всі виробники допускають невеликі перепади ламелей по висоті. А ось для дуба (або інший стабільної деревини) це вже є браком.
• Дошка з трьох смуг повинна мати непомітні і красиві стики між ламелями. Показником високої якості марки є наявність‪#‎одно_смугового_паркету‬, у якого відсутня фаска.
• Не повинно бути сколоте лакове покриття на стиках між ламелями. Це означає, що дошка була сирою. Особливо це видно на паркеті темного дерева.
• Якщо на темному паркеті є незрозумілі світлі смуги, то це означає, що лак на дерево було завдано відразу, без ґрунтування поверхні. Таке лакове покриття неминуче потріскається, коли деревина буде звужуватися і розширюватися.
• Погляньте на внутрішній шар дошки паркету. В ідеалі він повинен бути зроблений з однакових брусків, розпиляних радіальним методом. Між ними має бути якийсь простір, щоб попередити можливе розширення деревини влітку. Причому невелика кількість сучків, що випали цілком допускається, так як на міцності паркету це не відбивається.
• Не можна, щоб збігалися зазор між брусками внутрішнього шару і стик верхніх ламелей. Але ж для дешевого паркету це практично норма, на жаль. Під час зміни сезонів це призводить до розтріскування лаку на стиках. Тому для паркетної дошки з середньою і високою ціною такий дефект неприпустимий.
• Шар шпону з виворітного боку дошки повинен бути цілісним. Матеріал - береза або сосна. Не біда, якщо є сліди випали маленьких або середніх сучків. Китайський паркет відрізняється тим, що з вивороту зроблений з деревини гевеї - в Європі такого не практикують. Такий шпон не має сучків, а поверхня його злегка ворсиста.
• Найдешевші види паркету мають виворіт, зібрану з окремих частин. Зазвичай для цього використовуються відходи фанери. Дошка через це стає менш стабільною, але не можна сказати, що вона набагато гірше інших бюджетних варіантів. Адже зниження ціни неминуче тягне за собою появу недоліків.
• Товщина оздоблювального шару має значення. Навіть якщо виробник клянеться, що цей шар складає 4 мм (це норма), краще перевірити візуально. Адже насправді може виявитися, що його товщина всього 3, а то і 2,5 мм. Хоч і не впливає це на стабільність паркетної дошки, але обман є обман - вірити такому виробникові більше не можна.
• Прийшовши в магазин, понюхайте паркет. Сторонніх запахів, крім слабкого запаху дерева, бути не повинно. Якщо відчуєте «хімію», то є привід насторожитися. Це означає, що застосовувалися фарби, які, випаровуючись, можуть заподіяти шкоду здоров'ю, особливо дитячому. А ось невеликий запах паленого дерева не повинен викликати підозр. Втім, це стосується лише темного паркету, який піддався термообробці. Через деякий час від запаху і слідів не залишиться.
• Якщо паркетна дошка злегка вигнута, то це не є браком. Справа в тому, що планки при витягуванні з плівковою упаковки вбирають кілька вологи з повітря. Навіть дошка преміум-класу може гнутися. Хоча в ідеалі довго всихаючи в природних умовах деревина практично не схильна до змін.

6 - Показники якості паркетної дошки, які не побачиш але знати про них потрібно

6.1 Дерево, висохле за тривалий термін в природних умовах, не змінює своїх властивостей і розмірів при коливаннях температури і вологості. На стиках між ламелями у такий дошки не з'явиться тріщини лаку або щілин. Навіть якщо підлога буде повністю залитий водою, то паркетна дошка правильного сушіння не зіпсується.
6.2 Клею для з'єднання шарів паркетної дошки потрібно чимало. Сумлінні виробники беруть для цього екологічний клей ПВА. Дошка виходить міцною і довго служить. АЛЕ це обходиться досить дорого. Тому не дуже чесні фірми-виробники, намагаючись заощадити, зменшують кількість клею або беруть дешевий клей низької якості. Мало того, що він може бути шкідливим для людини, так ще й паркет починає скрипіти і розшаровуватися. Зокрема, його верхній шар відходить від дошки.
6.3 Екологічність і зовнішній вигляд паркету залежать і від того, яким лаком і маслом він покритий. Занадто дешеве лакове покриття швидко покривається подряпинами. І ще: не так важливо, скільки шарів лаку є. Головне - якість. Очевидно, що 2 шари хорошого лаку краще, ніж 10 шарів дешевого лакового покриття.